Arto Rastaan opissa – Menu höyryuunilla

IMGP1788

Kulinaristisia herkkuja höyryuunilla

Kävimme huippukokki Arto Rastaan opissa opettelemassa ruuan valmistusta höyryuunilla. Paikkana oli Helsingin Kulinaarinen Instituutti. Keittiöstäni löytyy Gaggenaun höyryuuni ja halusin oppia lisää mihin kaikkeen sitä voi käyttää. Ystäväni Arto Hiltunen Gaggenaulta järjesti meidät mukaan kurssille.

IMGP1689

IMGP1699

Rastas kertoi, että ravintolakeittiöissä höyryuuni kuuluu vakiovarusteisiin ja sitä käytetään paljon eri ruokien valmistukseen. Höyryuuni mm. säilyttää vitamiinit kasviksissa paremmin, värit pysyvät kirkkaampina, leivonnaisista tulee mehevämpiä, kalasta herkullisempaa… Lista on loputon höyryuunin hyödyistä keittiössä. Lisäksi sillä voi sulattaa vaikka pakastemarjoja, kypsentää täydellistä riisiä, kohottaa taikinaa ym.

IMGP1718

Arto Rastaalla on monta omaa ravintolaa ja lisäksi hän järjestää Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa koulutusta sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Arto voitti vuonna 2005 nuorten kokkien maailmanmestaruuden Bermudalla. Arton opetusta oli ilo seurata. Hän selitti hyvin selkeästi eri työvaiheet ja häneltä sai paljon hyödyllisiä vinkkejä ruuanlaittoon.

IMGP1705

IMGP1702

Illan menu maistui taivaalliselta. Mitä muuta sitä voisi odottaakaan huippukokilta? Höyryuunista tuli ulos toinen toistaan herkullisimpia ruokia.

IMGP1805

Menu

Höyrytettyä lohta ja vanilja Beurre Blanc kastiketta

***

Lohi steam bun, inkivääriä ja kasvislientä

***

Äyriäismousseline ja tomaatti-ruohosipulikastiketta

***

Ankanrintaa Apicius

***

Kokonaisena kypsennetty porsaanfilee ja rakuunaporkkanoita

***

Kuhaa, tryffelillä maustettua parsaa, tomaattia ja rapeaa pekonia

***

Höyrytettyjä sinisimpukoita ja kookos cous cous

***

Leipää paistokiveltä

***

Brownie ja marjat

IMGP1722
Ensimmäisen ruokalajin lohipalat höyrytettiin 100% höyryssä 80C lämpötilassa 6 minuuttia. Tuloksena täydellinen lohi, mausteena ainoastaan suolaa. Toki kaikkien kastikkeiden äiti kruunasi vielä lohen. Voi kun olisinkin kehdannut käydä vielä kastikekattilalla! Onneksi minulla on Arton resepti ihanasta Beurre Blanc kastikkeesta. Kastike maustettiin aidolla madagaskarilaisella vaniljatangon siemenillä.

IMGP1773

Buneja emme olleet ennen maistaneetkaan. Resepti tulee alkujaan aasiasta. Pullamaisen taikina sisään tuli lohta ja kapriksia.

IMGP1732

Ne kypsyivät höyryuunissa 8 minuutissa ja tarjoiltiin tuoreen inkiväärin ja kuuman kasvisliemen kanssa. Näitäkin on pakko tehdä itse joku kerta.

IMGP1797

IMGP1812

Äyriäismousseline valmistettiin kampasimpukan lihasta ja jättiravunpyrstöistä. Sekin kypsyi 6 minuutissa höyryuunissa matalassa lämpötilassa. Valmiin annoksen kanssa tarjoiltiin tomaatti-ruohosipulikastiketta. Tätä aion kokeilla tehdä kotona myös siiasta.

IMGP1763

Ankanrintojen rasva paistettiin ensin rapeaksi pannulla. Sen jälkeen ne laitettiin höyryuuniin 30% höyryyn. Lopputuloksena oli täydellinen rose-kypsennys. Lisänä oli pehmeäksi kypsennettyjä luumuja.

IMGP1950

IMGP1967

Porsaan ulkofileestä tuli höyryuunissa myös todella mehukasta. Ei ihme, että ravintolassa ruoka on erilaista kuin peruskotiuunissa tehtynä. Lisänä oli herkullisia rakuunalla maustettuja porkkanoita.

IMGP1899

IMGP1907

IMGP1902

Sinisimpukat höyrytettiin kypsiksi ilman maustamista. Ne maistuivat hyviltä ja pehmeiltä sellaisenaan. Lisäkkeenä oli höyrytettyä cous cousia, jolle tehtiin mausteinen kookosmaitokastike.

IMGP1919

Kuha laitettiin höyryuuniin parsan ja tomaattien kanssa yhdessä. Parsat olivat napakoita ja napsahtivat kivasti suussa. Tämänkin ravintola-annoksen ehtii hyvin työpäivän jälkeen valmistaa perheelle.

IMGP1926

Illallisen päätti pehmeä suklainen brownie, vadelmat ja cappuccino.

IMGP2010

IMGP2031

IMGP2017

Jos olet vähänkin intohimoisempi kokki, kannattaa miettiä höyryuunin hankintaa.

IMGP1857

Meillä oli kaikin puolin antoisa ja hauska ilta. Suuri kiitos illan järjestäjille ja mukana olleille!

IMGP1704

Mietin, että pitäisikö meidän postata välillä höyryuunissa valmistettavia reseptejä?

One thought on “Arto Rastaan opissa – Menu höyryuunilla

 1. Lea

  Hei!
  Ostimme Gaggenaun höyryuunin vuodenvaihteessa. Lupasivat meille saman kurssin – kunnes nyt harmiksemme kuulimme, että niitä ei enää järjestetä… 🙁
  Olen etsinyt netistä ruokaohjeita – höyryuunissa valmistettavia…
  Huonolla menestyksellä, kunnes törmäsin blogiinne ja luin postauksen höyryuunia koskien. Mielenkiintoista luettavaa! Kiitos siitä!
  Siksi kysynkin olisiko mahdollista saada reseptejä Gaggenaun höyryuunissa tehtäviin ruokiin? ( Sähköposti – osoite alla )

  Eli vastaus lopussa esitettyyn kysymykseen – kyllä KIITOS!
  Postaukset olisivat erittäin tervetulleita!

  Kiitos jo etukäteen!
  Jään odottamaan postia!
  Aurinkoista kevään odotusta!
  Ystävällisin terveisin Lea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *