Vitello Tonnato

IMGP1329

Vasikka kasvoi isoksi

Yhtenä Italia-illan antipastona oli klassinen Vitello Tonnato Piemonten alueelta. Annos koostuu kylmästä ohueksi siivutetusta vasikanpaistista ja tonnikalalla maustetusta majoneesikastikkeesta. Unohdin metsästää vasikkaa, joten korvasin sen naudan paahtopaistilla. Vasikka on mureampaa ja vaaleampaa väriltään kuin nyt käyttämäni nauta.

Tämän annoksen pystyy tekemään jo edellisenä päivänä valmiiksi. Kastiketta tarjoillaan usein myös paahdettujen kasvisten seurana. Ruoka ei väreillä koreille, mutta on äärettömän herkullinen. Voit tarjoilla tätä myös pääruokana. Silloin tästä määrästä riittäisi 4 – 5 hengelle.

Vitello Tonnato

800 g vasikanpaistia
suolaa
pippuria

Kastike

2 prk vaaleaa tonnikalaa
3 kpl pientä anjovisfilettä
2 kpl luomumunan keltuaista
2 rkl dijon sinappia
1 dl sitruunan mehua
2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa
pippuria

kapriksia koristeluun

IMGP1351

Leikkasin paistin pituussuunnassa kahtia. Annoin olla huoneenlämmössä toista tuntia lihan lämpenemässä ennen kuin ruskistin nopeasti kuumalla pannulla lihan pinnan. Tämän jälkeen suolasin ja ripottelin pippuria lihan pinnalle. Seuraavaksi käärin lihat erikseen ihan tavalliseen elmukelmuun ja kelmun päälle vielä fooliokäärön. Käytän aina paistolämpömittaria. Hyvä sisälämpötila lihalle on 54 – 58 astetta. Paistoin lihoja 75 asteisessa uunissa 2 tuntia kunnes lihan lämpötila oli 56 astetta. Kun liha oli hieman jäähtynyt, nostin sen jääkaappiin odottamaan iltaa.

IMGP1347

Parhaiten majoneesin valmistus onnistuu monitoimikoneen sykäystoiminnolla. Asensin monitoimikoneen kulhoon leveät soseutusterät alas. Laitoin kaikki kastikkeen ainekset kulhoon kerralla ja käytin laitteen sykäystoimintoa kunnes kastike oli majoneesimaista.

Jos sinulla ei ole käytössä monitoimikonetta, on helpompi ostaa valmista täysmajoneesia ja maustaa se tonnikalalla, anjoviksilla, sinapilla, sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla ja soseuttaa sauvasekoittimella.

Tarjoille kylmä, ohueksi viipaloitu liha kastikkeen kanssa ja koristele kapriksilla. Minä käytin varrellisia kapriksia, mutta pienemmät olisivat olleet sittenkin maukkaampia.

IMGP1332

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *