Sushi osa II

IMGP8988

Lunta ja kirsikankukkia

Maa peittyi hiljalleen hentoon lumihuntuun, kun taiteilin syötäviä kirsikankukkia. Ympäristö muuttui hitaasti valoisammaksi ja puhtaamman oloiseksi. Mikä onni meillä onkaan, kun saamme nauttia neljästä vuodenajasta!

Taiteesta voi nauttia myös monella tapaa. Sitä voi myös luoda ympärilleen yllättävilläkin tavoilla. Sen sijaan, että koristelen pöydän kukka-asetelmalla, voin myös koristella kattauksen syötävillä kukilla.

IMGP8976

Japanissa kirsikankukkia arvostetaan kukista ehkä kaikkein eniten. Keväällä ihmiset kerääntyvät puistoihin viettämään hanami-juhlaa. Suomeksi hanami tarkoittaa kukkien katselemista.

IMGP8998

IMGP9003

IMGP9010

Moni on kuullut japanilaisesta tee-etiketistä, mutta harvemmalle on tullut tutuksi syömäpuikkoetiketti. Hyviin pöytätapoihin kuuluu hallita etikettisäännöt.

IMGP9004

Etikettisäännöt

  • Älä koskaan anna syömäpuikkojesi vaellella edestakaisin ruuan päällä, kun valitset, minkä palan ottaisit (mayoi-bashi)
  • Älä seivästä ruokaa syömäpuikoilla (sashi-bashi)
  • Älä käytä syömäpuikkoja vetääksesi kulhoa itseäsi kohden tai työntääksesi sitä poispäin (yose-bashi)
  • Älä anna ruuan vaeltaa puikoista toisiin, koska tämä symbolisoi buddhalaisten tapaa käsitellä kuolleiden luita (hashi-watashi)
  • Käytä vasenta kättä riisikulhoa varten ja oikealla kädellä syömäpuikkoja. Vasenkätisille koskee päinvastainen.

Japanilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu myös visuaalisuus.

IMGP9031

IMGP9050

IMGP9126

Virallisissa tilaisuuksissa ei saa koskaan syödä suoraan isolta yhteiseltä tarjoiluvadilta. Ruoka pitää aina ensin laittaa omalle lautaselle ja vasta sitten suuhun.
Japanilaisia nuudeleita saa hörppiä äänekkäästi syömäpuikkojen avulla. Japanilaisia keittoja, sui-mon, juodaan varovaisesti pieninä kulauksina.

IMGP9128

IMGP9108

Loppujen lopuksi pöytäetiketti on hyvin helppo ja looginen.

IMGP9151

Japanissa niin kuin monessa muussakin Aasian maissa, kaikki ruoka tuodaan kerralla pöytään. Siitä jokainen poimii omalle lautaselleen mieluisia herkkuja. Jälkiruoka saatetaan poikkeuksellisesti tuoda pöytään vasta viimeisenä. Kenellekään ei synny turhaa annoskateutta!

IMGP9146

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *