Shampanjarisotto

IMGP1317

Rakastan italialaisten risottojen herkkää makua. Hienot lisukkeet kuten parsat, sienet tai grillatut jättikatkaravut sopivavat hyvin yhteen risoton kanssa. Risotto ei peitä niiden makua alleen vaan kumpikin antaa tilaa toiselleen.

Risotto on Pohjois-Italian keittiöstä kotoisin. Siihen käytetään tiettyjä riisilajikkeita, kuten arboriosta. Ruokakaupasta suosittelen ostamaan nimenomaan risottoriisiä kun valmistat hyvää risottoa.

Risotossa riisinjyviä kuullotetaan ensin oliiviöljyssä tai voissa. Sen jälkeen lisätään kasvis- tai lihalientä pienissä erissä. Valmiin risoton tulee olla kosteaa ja kuohkeaa. Valmistusvaiheessa on varottava käristämästä sipulia tai riisiä jottei maku mene pilalle.

Shampanjarisotto

4 hlö

300 g arboria risottoriisiä
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl voita
2 pientä shalottisipulia
3 dl kuivaa kuohuviiniä
1 l kasvislientä
100 g ricottajuustoa
50 g raastettua parmesaania
100 g kypsää valkohomejuustoa

Silppua sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota kypsäksi voi-öljyseoksessa. Sipulia ei pidä ruskistaa. Lisää riisi ja sekoita varovasti öljysipuliseoksessa muutaman minuutin kunnes kaikki jyvät ovat kuulottuneet. Älä riko jyviä.

Lisää 2 dl kuohuviiniä. Kun viini on imeytynyt, lisää kolmannes kasvislientä joukkoon. Kun neste on imeytynyt riisiin lisää taas kolmannes kasvislientä. Ja sama kolmannen kerran, aikaa menee parikymmentä minuuttia. Lisää loput kuohuviinit.
Sammuta liesi ja lisää juustot risoton joukkoon. Sekoita ja tarjoille höyrytettyjen tuoreiden parsojen kanssa.

IMGP1321

Voit myös keittää parsat suolalla maustetussa vedessä. Kuori parsan varsi ja leikkaa juuresta pari senttiä pois. Keittoaika riippuu varren paksuudesta. Muutamasta minuutista seitsemään minuuttiin. Varren tulee edelleen napsahtaa kun katkaiset parsan.

Resepti vie hieman aikaa, mutta lopputulos palkitsee!

IMGP1292

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *