Mozzarellaa ja puoliksi kuivattuja tomaatteja

IMGP1191

Italiassa illallinen aloitetaan sananmukaisesti illalla, monesti vasta yhdeksän aikaa. Se koostuu useimmiten viidestä eri ruokalajista, leivästä, antipastosta eli alkupalasta, primosta eli väliruuasta jonka tarkoitus on viedä nälkä kuten pastasta tai risotosta, secondi eli pääruuasta joka on pieni liha tai kala-annos ja dolce eli jälkiruuasta.

Kuohuviini tai campari käy hyvin aperatiivina.

Antipasto koostuu usein marinoiduista paahdetuista kasviksista sekä salaatista, juustosta ja leikkeleistä kuten parmankinkusta tai salamisiivuista. Osan voi valmistaa itse ja osan ostaa valmiina herkkupuodista.

IMGP1149

Valmistin Italialaista iltaa varten useamman antipaston. Mozzarellasalaatti puolikuivattujen tomaattien kanssa syötiin nopeasti pöydästä, niin herkullista se oli.

Mozzarella ja puolikuivatut tomaatit

500 g kirsikkatomaatteja
1 dl oliiviöljyä
2 tl tomusokeria
pari oksaa tuoretta timjamia
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

250 g buffalo mozzarellaa
pari oksaa tuoretta basilikaa

Lämmitä uuni 75 asteiseksi. Sekoita öljyn joukkoon sokeri, suola, pippuri ja riivityt timjaminlehdet. Puolita kirsikkatomaatit ja aseta uunivuokaan leikattu puoli ylöspäin. Pirskota päälle öljykastike. Paahda tomaatteja uunissa 2 tuntia. Ne pitää pysyä edelleen pehmeinä. Jäähdytä tomaatit.

IMGP1167

Kokoa annos viipaloiduista mozzarellasiivuista, tomaateista ja basilikanlehdistä. Rouhaise tarvittaessa vielä hieman mustapippuria pippurimyllystä.

IMGP1182

Näin talvella tomaateissa ei ole yhtä paljon makua kuin kesällä. Maun saa tiivistettyä uunissa matalassa lämmössä kuivattamalla muutaman tunnin. Valmistus on hyvin helppoa. Niitä voi muulloinkin valmistaa vaikkapa iltanaposteluun.

IMGP1201

Tutkimusten mukaan lykopeeneja saa enemmän kypsennetystä tomaatista. Lykopeeni on antioksidantti, jota suomalaistet saavat tutkimusten mukaan liian vähän. Tästä herkullisesta annoksesta saa siis myös paljon terveyshyötyjä.

Hyvää ruokahalua!

IMGP1197

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *