Klassinen tiramisu

IMGP1103

Sain tämän reseptin eräältä Italialaiselta kokilta 90-luvulla. Oikeastaan hän luetteli vain ainesosat ja määrät, mutta painoin ne visusti mieleeni. Silloin ei ollut vielä nettiä, mistä löytyy satoja ohjeita hakusanalla, joten resepti oli minulle arvokas.

Ystäväni Maricel toivoo tätä aina, jos ehdotan että voisin tehdä jälkiruuan mennessämme syömään heille. Koostumus on pehmeä, joten herkku on helpointa kasata tarjoilukulhoon tai jälkiruokakulhoihin.

IMGP1101

Tiramisu

200 g savoyardi keksejä

250 g mascarpone-juustoa
3 tuoretta huoneenlämpöistä luomumunaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl mantelilikööriä

Kostutus:

2 dl vahvaa kahvia (espresso)
1 rkl sokeria
1/2 dl mantelilikööriä

Koristeluun:

tummaa kaakaojauhetta

Erota keltuaiset ja valkuaiset munista. Käytä tuoreita, mielellään luomumunia. Kun munia tulee paljon ja niitä ei kypsennetä, on munien laatu ja maku tärkeää. Saat siis paremman lopputuloksen tuoreilla luomumunilla.

Vatkaa huoneenlämpöiset keltuaiset ja puolet sokerista tasaiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella 3 – 5 minuuttia. Lisää vaniljasokeri, mascarpone ja likööri ja sekoita hyvin.

Vatkaa puhtaassa kulhossa munanvalkuaiset ja loput sokerista kovaksi vaahdoksi. Vaahdon pitää pysyä, vaikka kulhoa kallistaisi. Lisää valkuaisvaahto parissa kolmessa erässä varovaisesti mascarponevaahtoon.

IMGP1075

Sekoita sokerilla maustettuun jäähtyneeseen kahviin likööri. Kostuta keksit kahvissa pienissä erissä ja lado kerroksittain kulhoon mascarponevaahdon kanssa. Jätä mascarponevaahtokerros päällimmäiseksi.

IMGP1083

Siirrä jääkaappiin vetäytymään vähintään tunniksi. Juuri ennen tarjoilua siivilöi pinnalle tummaa kaakaojauhetta.

IMGP1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *