Hunaja sima

IMGP3909

Viikinkiajalla simaa kutsuttiin viisasten juomaksi, jota valmistettiin hunajasta. Suomessa sima alkoi yleistyä herrasväen juomana 1700-luvulla. Siihen aikaa hunaja ja sokeri olivat kalliita ylellisyysherkkuja. Nykyään simaa valmistetaan Suomessa vapuksi yhdessä munkkien kanssa nautittavaksi.

Sima valmistuu kolmessa – viidessä päivässä. Silloin makukin on parhaimmillaan. Tässä reseptissä ei juurikaan ole sokeria, vaan raaka-aineina on kotimaista hunajaa ja raikkaita sitruunoita ja nokare hiivaa.

IMGP3821

Sima

3,5 litraa vettä
450 g hunajaa
2 sitruunan kuori
2 sitruunan puristettu mehu
1/2 tl kuivahiivaa tai nokare tuorehiivaa
muutama rusina / pullo

1. päivänä:

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon hunaja. Sekoita kunnes hunaja on liuennut veteen. Kun hunajavesi on hieman jäähtynyt, kuori kuorimaveitsellä pestyjen sitruunoiden kuori kattilaan suikeroksi. Purista mehut sitruunoista joukkoon. Kun vesi on jäähtynyt 42 asteiseksi voit lisätä kuivahiivan. Jos käytät tuorehiivaa tulee veden olla 37 asteista. Laita kansi päälle ja jätä huoneenlämpöön yön yli.

2. päivänä:

Seuraavana päivänä ota sitruunan kuoret pois ja siivilöi simasta hiiva. Pudota muutama rusina pestyihin pulloihin ja 1/2 tl sokeria / pullo. Kaada sima pulloihin ja kierrä kierrekorkki hieman väljästi kiinni, jotta paine pääsee ulos.

Siirrä pullot viileään 3 – 5 päiväksi.

5. päivänä:

Kun rusinat nousevat pintaan on sima valmista juotavaksi.

Hauskaa vappua!

IMGP3825

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *