Avocadoleipä

imgp0640

Avokadoleipiä ja hetki kiireetöntä aikaa

Terveellinen aamiainen oli teemana kun tapasimme Ruutin kanssa. Olimme järjestäneet itsellemme muutaman tunnin aikaa ennen töihin menoa. Ruut valmisti ihanan chiansiemen-aamupalan ja minä tein avokadoleipiä ja uppomunia.

Chia-aamiaisen ohjeet voit katsoa täältä ja uppomunien ohjeen täältä.

Avokadoleivät

Avokadossa on lukuisia hyviä terveysvaikutuksia. Avokadojen sisältämät monityydyttymättömät rasvahapot mm. voivat parantaa veren kolesteroliarvoja. Lisäksi se sisältää K-, E-, C- ja B6-vitamiineja, folaattia, kaliumia, luteiinia ja magnesiumia.

Teemme kotona yleensä parin päivän annoksen avokadolevitettä kerralla, se säilyy muutaman päivän hyvänä jääkaapissa. Levite sopii myös väli- ja iltapalaksi tai esim. broilerinfileen lisäkkeeksi. Avokadojen pitää olla sopivan pehmeitä ja kypsiä, joten yleensä niitä pitää kypsyttää monta päivää kotona huoneenlämmössä. Jos haluat nopeuttaa kypsymistä, lisää pussiin omena tai banaani. Niistä erittyvä etyleenikaasu laittaa kypsymiseen vauhtia.

imgp0651

Avokadolevite

3 kypsää avokadoa
1/2 limen mehu
1 punainen chili
pieni nippu tuoretta korianteria silputtuna
pieni nippu tuoretta basilikaa silputtuna
1 rkl neitsytoliiviöljyä
muutama hyppysellinen suolaa

Leikkaa avokadot halki. Poista siemen esim. kopauttamalla terävä veitsi siemeneen ja hieman kääntämällä. Säästä yksi siemenistä myöhempää käyttöä varten. Koverra lusikalla kypsä sisus kulhoon. Kun kaikki avokadot ovat kulhossa, leikkaa veitsellä edestakaisin kulhossa kunnes avokadot ovat pilkkoutuneet suunnilleen pikkurillinpään kokoisiksi paloiksi. Lisää limen mehu ja hyppysellinen suolaa. Saat puristettua kätevästi mehun limestä esim. ruokalusikan kärkeä vasten pyörittelemällä.
Viipaloi chili ohuiksi renkaiksi, poista siemenet. Silppua yrtit saksilla tai veitsellä. Lisää ainekset avokadojen joukkoon öljyn kanssa. Sekoita ja maista. Voit lisätä vielä chiliä tai muita ainesosia oman maun mukaan. Kun levite on valmis, voit lisätä joukkoon yhden avokadon siemenistä. Se estää avokadonlihaa tummumasta.

imgp0659

Paahda paahtimessa muutama leipäviipale. Esim. ruisjälkiuunileipä sopii erittäin hyvin yhteen levitteen kanssa. Valuta hieman oliiviöljyä leipäviipaleelle ja lisää paksu kerros levitettä. Koristele tuoreella korianterinlehdellä ja kuivalla pannulla paahdetuilla pinjansiemenillä (ei pakollisia, mutta sopivat hyvin makuyhdistelmään). Myös 3 minuutin uppomuna sopii tarjottavaksi voileivän kanssa.

Me ripottelimme päälle vielä granaattiomenan siemeniä ja vierelle pensasmustikoita.

Näillä on hyvä aloittaa aamu!

imgp0666

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *